NYHET! Retrohallen “Sjølyst”

En av årets store nyheter er utstillingen «Sjølyst», et stort retro-område på Sjøen for Alle 14. – 18. mars. Sjølyst-utstillingen tar oss tilbake til en tid som for mange vil vekke gode barndomsminner- og er en storstilt utstilling med båter og motorer fra 1930-tallet og fremover.

En hyllest til nordisk design og byggekunst
Båtene i utstillingen representerer nordisk design og byggekunst og er noen av de flotteste eksemplarene som er bevart. Bli med på en reise tilbake i tid for mimring og nostalgi. Arrangementet er i samarbeid med Vest-Agder Museet og Oslofjord Museet med flere.

Båtlivet handler ikke bare om nye båter og nytt utstyr – det er gleden av å være på sjøen uavhengig av merke og alder på båt. I Norge har vi laget båter i generasjoner og kan med stolthet se tilbake på en rekke båtprodusenter som har høstet stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt.

Ønsker å bevare “perlene” for fremtiden
Dette er en arv vi må ta vare på. De siste årene har vi sett en oppblomstring både blant unge og eldre som legger mye tid og arbeid i restaurering av våre gamle «perler» slik at de blir bevart for fremtiden. På Sjøen for Alle ønsker vi å hylle båtbyggeren og designeren i en stor utstilling i hall E. Alle båtene representerer norsk og nordisk båtbyggertradisjon gjennom generasjoner.

 KJØP BILLETT 

Se et 30-talls av de flotteste eksemplarene
På Sjølyst-utstillingen i hall E vil du se et 30-talls av de flotteste eksemplarene som er bevart for fremtiden. Alle båter er eldre og populære båter som i sin tid var representert på Sjøen for Alle og Sjølyst, og vil for mange vekke gode minner fra barne- og ungdomsårene.

Askeladden skal blant annet ha sin Johnny og Oselvarverkstaden skal ha sin Oselvar utstilt i retrohallen Sjølyst.

En utstilling som skal inspirere
La utstillingen inspirere deg til å ta vare på båten som kanskje ligger og støver ned i naustet, eller ta tak i et prosjekt som du har gått og tenkt på lenge!

Sjølyst-utstillingen er i samarbeid med Vest-Agder Museet og Oslo Fjord Museet, Askeladden, Stormer Marine og CMB – Norge. Med god hjelp av Erik Brauner og Helge Duus.

I Sjølyst-hallen finner du blant annet:

  • Ancas 8′ jolle, 1961 og Ancas 12′ jolle 1958

De to første plastbåtmodellene som ble serieprodusert i Norge. Allerede i 1954 begynte Ancas på Tromøya i Arendal å produsere plastbåter. Terje Lunder, som var daglig leder for Ancas fra og med 1. januar 1954, kommer til å åpne utstillingen.

  • Skibsplast Sportsmann junior 11 med dekk, 2017

Dette er en båt som ble «nyprodusert» av Vest-Agder-museet i 2016. Museet fikk de originale støpeformene av Roald Skibsrud (mannen bak Skibsplast) i 2015. Støpeformene hadde ligget ute på fabrikktomten i over 40 år. Disse restaurert og båten ble støpt i 2016 i Odderøya museumshavn. Båten ble montert og ferdigstilt i 2017 og døpt av Roald Skibsrud under museets årlige regatta for klassiske plastbåter. Målet var å dokumentere hvordan båter blir laget ved tradisjonelt håndopplegg.

  • Herwa 17 Deluxe, 1964

Totalrestaurert båt av Hans Bernhard Waarum (sønn av Herbert Waarum, mannen bak Herwa, svært deltakende i å støpe Norges første plastbåt i november 1953). Tidsriktige motorer dobbelmontasje. Båten fikk restaurerings- og publikumspris under museets klassiske plastbåtregatta i 2016.

  • Skibsplast Sportsmann 13, 1965

En båt som ble lagt ut på Finn.no. Nærmest fabrikkny og original. Når denne ble kjøpt av nåværende eier var det fremdeles plastikk over setene som måtte tas bort for å forhindre jordslag. Originaliteten er helt unik.

Bildet er hentet fra boken «Plastic» i samarbeid med Vest-Agder Museet.

 KJØP BILLETT 

 

Share this: