Kunne du tenkt deg en båt med boligkomfort?

På båtmessen viser selskapet Flytende Bolig frem filmer av to boliger som ligger til kai i Bergen. De presenterer også sin nyeste boligmodell The Yacht House i en snerten 3D-versjon.

Konkurranse med supre premier
De flytende boligene ligger i Damgårdssundet i Bergen. Men Flytende Bolig stiller mannsterke og vel forberedt på Sjøen for Alle allikevel. Per-André Wiberg i selskapet sier at publikum som besøker standen deres vil få et godt innblikk i hvordan en bolig, og ikke minst et dagligliv på vannet, kan fortone seg:

– Vi har med folk fra salg, produksjon og design slik at publikum får svar på alle spørsmål. Vi viser film, 3D-modell/skalamodell og bilder, og verftet har med vareprøver av blant annet vegger, vinduer og skrog. I tillegg arrangerer vi en konkurranse med noen enkle spørsmål hvor førstepremien er kr. 100.000.- i avslag på ny båt og to premier med overnattinger i Flytende Villa som befinner seg i Bergen. Første båt Yacht House serien er i produksjon og blir levert i Trondheim i juli. Leveringstiden på nye båter er 6 måneder.

Gratis utekjøkken og soltak som messetilbud
Flytende Bolig sitt messetilbud er gratis utekjøkken og soltak verdi 150.000.- ved kjøp av båt. Når det gjelder størrelse og pris på de modellene, har kjøperen en rekke valgmuligheter. Ikke minst innen motor – på de fleste modellene kan en velge mellom utenbordsmotor, innenbordsmotor og elektriske motorer. Den elektriske versjonen består av elektriske motorer og en stor batteribank. Batteribanken fungerer også som forbruksbatteri for å forsyne resten av båten med energi. En generator sørger for at batteribanken ikke går tom for strøm. I praksis blir dette en hybridløsning.

  • Floating Hotel Room 27 kvm. Fra 1.500.000.-
  • Yacht House 40 kvm BOA 65 kvm terrasse. Fra 2.275.000.-
  • Yacht House 50 kvm BOA 100 kvm terrasse. Fra 2.490.000.-
  • Yacht House 70 kvm BOA 136 kvm terrasse. Fra 2.990.000.-
  • Yacht House 110 kvm BOA 136 kvm terrasse. Fra 4.450.000.-
  • Yacht House 180 kvm BOA 210 kvm terrasse. Fra 5.850.000.-

Unn deg et Kinderegg
Per-André Wiberg i Flytende Bolig har jobbet med flytende boliger siden 2005. Konseptet ble testet ut i 2009 og 2010 i Bergen via en flytende funkisbolig. Han har reist verden rundt og besøkt flytende boligprodusenter og bolighavner, og fra 2014 har selskapet bygget og testet ut Flytende Villa og Etcet Cat katamaranbolig. Wiberg mener en flytende bolig har mange fordeler:

– Du får båt, hus og hytte i ett, så det er fristende å beskrive den som et Kinderegg. Utsikt og 360 graders strandlinje er selvsagt gull, – du kan bare snu eller flytte den hvis du ønsker ny utsikt. En spesialdesignet boligbåt har også bedre plass og mer komfort enn en tradisjonell båt, og rent miljømessig er dette lavenergibåter med nullutslipp og lave driftskostnader.

– Kvaliteten og holdbarheten er topp. Og det er et viktig poeng at den er minst like lett å manøvrere som en vanlig båt med blant annet en intuitiv styrekonsoll og thruster foran og bak. Hovedmålgruppen er studenter og familier over 40 år der barna har flyttet ut.

Kommuner starter tilrettelegging
Til tross for at Norge har en av verdens lengste kystlinjer, ligger vi etter andre land når det gjelder antall mennesker som bor på vannet. Men, dette er under utvikling. I 2017 ble det lov å ha folkeregistrert adresse på vannet, og kommuner har begynt å tilrettelegge for egne bolighavner med tilhørende infrastruktur. Horten kommune har regulert et område til 30 flytende boliger med byggestart i 2019. Oslo, Drammen og Trondheim jobber også med å tilrettelegge for bolighavner.

Det er noe usikkert hvor mange som bor i båt i Norge. På Aker Brygge i Oslo bor det flere enn 100 personer, det samme gjelder for Damgårdssundet i Bergen. Flytende Bolig tror tallet kan ligge på mellom 500 og 1000 på landsbasis. Til sammenligning bor det over 300.000 i båt i England. I Amsterdam bor mellom 2400 og 3000 familier i båt på kanalene.

Noen ganger er det smart å dele!
Flytende Bolig vil i samarbeid med Skjeløy Marina i Fredrikstad gjøre det mulig å dele på båtkjøpet. En typisk båteier bruker kun båten ca. 25 dager pr. år og må utføre og betale alt vedlikehold selv. Skjeløy Marina og Flytende Bolig tar seg av all praktisk drift og vedlikehold for en brøkdel av kostnadene ved å eie alt selv. Du kan da nyte dagene ombord hele året med fantastisk utsikt og nærhet til sjøen.

Dette sier designeren Lasse Michelsen om Flytende Boliger:

– Designet på The Yacht House er inspirert av de reine linjene og det praktiske utrykket i skandinavisk design. Funksjonen er vel så viktig som utseende, og alt er designet ut fra praktiske og byggetekniske hensyn.

Bak tittelen «The Yacht house» ligger det en fascinasjon for det visuelle utrykket på mega yachts. Tanken er at folk skal kunne bo og omgi seg med en kvalitet og et visuelt utrykk som på en yacht uten at en må være milliardær for å kunne ha råd til det. Designet er med andre ord en slags krysning mellom Yacht design og moderne skandinavisk arkitektur.

Norge ligger langt framme i internasjonal sammenheng når det kommer til design og arkitektur. Skandinavisk design er noe som sjelden er brukt i flytende boliger tidligere og vi erfarer at det vekker stor interesse fra hele verden.”

 KJØP BILLETT  

Share this: